AERIUS Calculator geactualiseerd
De nieuwe versie van AERIUS Calculator is vanaf vandaag, 1 oktober 2024 beschikbaar. In versie 2024 zijn de recente inzichten uit wetgeving, metingen en wetenschappelijk onderzoek over de stikstofuitstoot en -neerslag verwerkt. Op deze manier wordt bij toestemmingverlening uitgegaan van actuele gegevens.
Sinds vandaag, 1 oktober 2024, schrijft de Omgevingsregeling voor om AERIUS Calculator versie 2024 te gebruiken voor toestemmingverlening. Bij lopende procedures betekent dit meestal dat een nieuwe berekening moet worden uitgevoerd. De uitkomsten van een berekening met versie 2024 (de huidige versie) kunnen anders zijn dan bij berekeningen in de vorige versie.
Aanpassingen in AERIUS Calculator versie 2024
Bij de jaarlijkse actualisatie worden actuele gegevens over de uitstoot en neerslag van stikstof samen met recente wetenschappelijke inzichten verwerkt in de nieuwe versie van AERIUS. Gegevens en inzichten in bijvoorbeeld emissiebronnen, rekenmodellen en habitattypen of leefgebieden in natuurgebieden ontwikkelen zich voortdurend. Ook als gevolg van veranderende omstandigheden. Deze data komen van het RIVM en van kennisinstituten als TNO en de Universiteit Wageningen (WUR).
Daarnaast wijzigen enkele functies in AERIUS Calculator. Bij deze actualisatie moeten gebruikers rekening houden met een nieuwe manier van invoer voor dierhuisvesting en de toevoeging van de ‘koude start’ bij wegverkeer. De instructievideo’s en de handreiking Koude start helpen gebruikers hiermee op weg.
Rekenen op ‘hexagonen met een hersteldoel’
Verschillende provincies hebben voor een aantal natuurgebieden zogenoemde 'hexagonen met een hersteldoel' vastgesteld. Dit zijn habitats die op dit moment in bepaalde delen van het gebied niet meer aanwezig zijn, maar waarvan het doel is om deze op dezelfde locatie terug te brengen. Meer informatie hierover vindt u op de website van BIJ12.
In AERIUS Calculator is het vanaf versie 2024 mogelijk om ook een berekening uit te voeren op hexagonen met een hersteldoel. De handreiking Omgaan met hexagonen met een hersteldoel in AERIUS 2024 helpt gebruikers hiermee op weg. Bij de rekenresultaten is hiervoor een aparte weergaveoptie beschikbaar genaamd ‘hexagonen met een hersteldoel’. Ook is hiervoor een aparte pdf-bijlage beschikbaar.
Beschikbare documentatie
In de release notes staan alle functionele wijzigingen in de nieuwe versie van AERIUS uitgewerkt. Een uitgebreidere beschrijving en analyse van het effect van deze actualisatie op de data is te vinden in het rapport Actualisatie AERIUS Calculator 2024. Voor meer informatie kijkt u bij de veel gestelde vragen en antwoorden onder Actualisatie en AERIUS Calculator.
Op 26 september organiseerden het Landelijk Informatiepunt Stikstof en Natura 2000 samen met het AERIUS team van het RIVM een online preview van AERIUS 2024. Deze preview is opgenomen. U kunt deze opname opvragen bij het Informatiepunt.
Instructievideo’s AERIUS beschikbaar
Vanaf vandaag staan er ook instructievideo’s online die gebruikers helpen bij het invoeren van gegevens en maken van berekeningen in AERIUS.
4 oktober: Digitaal vragenuur AERIUS Calculator 2024
Om gebruikers te ondersteunen bij het werken met deze functionele wijzigingen organiseert het Landelijk Informatiepunt Stikstof en Natura 2000 samen met het AERIUS team van het RIVM op vrijdag 4 oktober om 10.00 uur een Digitaal vragenuur. Meer informatie over dit Digitaal vragenuur en hoe u kunt deelnemen, vindt u via deze link.
AERIUS Monitor versie 2023 blijft actueel
AERIUS Monitor toont de depositiecijfers voor de huidige en toekomstige situatie. Dit jaar zijn er geen nieuwe cijfers voor toekomstige jaren (de prognoses) beschikbaar gekomen. De prognosecijfers van AERIUS Monitor blijven dus actueel.
De huidige situatie, ook wel achtergronddepositie genoemd, is wel bijgewerkt van emissiecijfers 2021 naar 2022. AERIUS Monitor wordt later dit jaar aangevuld met die nieuwe achtergronddepositie. Tot die tijd zit er een klein verschil tussen AERIUS Calculator en AERIUS Monitor. De nieuwe cijfers zijn al wel gebruikt in de Rapportage monitor stikstofdepositie en ook te downloaden via de website van het RIVM.
Meer informatie vindt u op deze website. Voor vragen kunt u terecht bij het Landelijk Informatiepunt.