2.1 Knoppenbalk invoerscherm (links) en lay-out scherm

Wanneer een nieuwe situatie is aangemaakt of een bestand is geïmporteerd in AERIUS Calculator, wordt dit scherm getoond. In deze video leggen we uit welke onderdelen op het scherm te vinden zijn. Daarnaast lichten we de functies van de verschillende onderdelen uit de knoppenbalk toe.

Aan de linkerkant van het scherm staan de stappen die u doorloopt wanneer u een berekening in AERIUS Calculator aanmaakt en invoert. Het startscherm hebben we in eerdere video's al bekeken. We bevinden ons nu in de stap 'Invoer'. In deze stap kunt u emissiebronnen aanmaken en plaatsen op de kaart. We komen er in een latere video op terug hoe dit precies werkt. In de stap 'Rekenpunten' kunt u rekenpunten aanmaken. Deze stap is met name van belang wanneer u eigen rekenpunten wilt aanmaken of wanneer uw berekening invloed heeft op gebieden in het buitenland. Wilt u hier meer over weten, bekijk dan de video over rekenpunten. De volgende stap is 'Rekentaken'. Hier kunt u rekentaken aanmaken en uitvoeren. Daarna ziet u de stap 'Resultaten'. Na het uitvoeren van een rekentaak vindt u hier de resultaten van uw berekening. De stap is nu nog lichtgrijs gekleurd, omdat er nog geen rekentaak is uitgevoerd. Tot slot kunt u uw berekening exporteren in de stap 'Exporteren'.

Wanneer u wisselt tussen de stappen verandert ook de informatie die op het hoofdscherm getoond wordt. In de volgende video's leggen we per stap uit welke informatie u ziet en wat u zelf moet invoeren. In deze video gaan we daar niet verder op in.

Aan de rechterkant van het scherm vindt u een knoppenbalk. In het notificatiecentrum worden meldingen getoond. U krijgt hier bijvoorbeeld bericht als uw rekentaak is afgerond of wanneer er sprake is van een foutmelding of waarschuwing.
U sluit het notificatiecentrum af door opnieuw op de knop met het belletje te klikken.

Onder kaartlagen staan alle kaartlagen die beschikbaar zijn in AERIUS Calculator. Een aantal kaartlagen zijn standaard geactiveerd. U kunt ook andere kaartlagen activeren door te klikken op het grijze min-icoontje. Er verschijnt dan een blauw vinkje. U schakelt een kaartlaag uit door te klikken op het blauwe vinkje. Door op de pijl naast de kaartlaag te klikken kunt u de transparantie aanpassen. Hier vindt u ook de legenda van de kaartlaag. Zo ziet u bijvoorbeeld in de kaartlaag 'Natuurgebieden' onder welk beschermingsregime een Natura 2000-gebied valt. De achtergrondkaart kunt u ook aanpassen door het dropdownmenu te openen. U kunt hier diverse achtergrondkaarten selecteren.

Via de knop 'Labels' kunt u kiezen hoe u bronnen, gebouwen en rekenpunten wilt weergeven op de kaart: met nummerlabels, met naamlabels of zonder labels.

Wanneer u op de infomarker klikt, verschijnt een blauwe cirkel bij uw muis. Wanneer u met de muis op een locatie klikt, verschijnt aanvullende informatie over het betreffende hexagon. Bovenin ziet u de Receptor ID van het hexagon. Dit is een uniek nummer voor dit hexagon. U ziet ook het coördinaat waar dit hexagon zich bevindt. Wanneer u klikt op het pijltje naast 'Resultaat', ziet u de depositie op dit hexagon. Vóór het uitvoeren van een rekentaak ziet u hier alleen de achtergronddepositie. Dat is depositie die niet aan uw specifieke project toe te wijzen is, maar andere bronnen als oorsprong heeft. Wanneer u een rekentaak heeft uitgevoerd, ziet u hier ook de specifieke bijdrage van uw project. Wanneer u klikt op het pijltje naast 'Habitattype op geselecteerde hectare', worden de habitattypen die zich in dit gebied bevinden getoond. De habitattypen kleuren lichtblauw op de kaart. Wanneer u klikt op het habitattype wordt deze donkerblauw en blijft deze zichtbaar tot u de infomarker uitschakelt. Hieronder ziet u dat we ons bevinden in Natura 2000-gebied 'Noordhollands Duinreservaat'. Wanneer u op het pijltje naast het gebied klikt, ziet u aanvullende informatie over het gebied en de habitattypen die in dit gebied voorkomen. Wanneer u met de muis beweegt over de habitattypen, ziet u waar deze habitattypen zijn aangewezen. Dat betekent dat het betreffende habitattype hier kán voorkomen. U sluit het scherm door opnieuwop het infomarker-icoon te klikken.

Via de zoekfunctie kunt u locaties op de kaart opzoeken via postcode, adres, plaatsnaam of natuurgebied. U kunt ook zoeken op coördinaten of op Receptor ID. De Receptor ID is het unieke nummer van een hexagon in AERIUS.

Het liniaal kunt u gebruiken om afstanden op de kaart te meten. Door op de kaart te klikken start u de meting. U kunt meetpunten toevoegen door te klikken. U sluit de meting af via een dubbelklik. Het is mogelijk om meerdere afstanden te
meten en tegelijkertijd te tonen op de kaart. Opnieuw klikken op het liniaal-icoon wist alle meetwaarden.

Om in- of uit- te zoomen kunt u deze schuifbalk gebruiken. U kunt ook inzoomen en uitzoomen door te scrollen.