2.8 Gebouwen - gebouwinvloed

Wanneer een emissiebronop een gebouw staat of dicht bij een gebouw is gelegen, kan dit gebouw de verspreiding van de emissies beïnvloeden. Voor het meenemen van gebouwinvloed zijn een viertal criteria van toepassing. Criterium 1: De bron wordt gemodelleerd als een stationaire puntbron. Gebouwinvloed wordt niet meegenomen bij bronnen zoals rijdend verkeer, railverkeer en scheepvaart. Ook bij vlakbronnen wordt gebouwinvloed niet meegenomen. Criterium 2: De puntbron staat op een dominant gebouw of dicht bij één of meerdere dominante gebouwen. Een dominant gebouw is een gebouw dat een relatief groot obstakel vormt in zijn omgeving. Criterium 3: De hoogte van het emissiepunt is minder dan 2,5 keer de hoogte van het gebouw. Criterium 4: De afstand van de emissiebron tot de meest nabije stikstofgevoelige natuur is minder dan 3 kilometer. Na 3 kilometer mag gebouwinvloed worden verwaarloosd.

In deze video laten we zien hoe gebouwinvloed meegenomen kan worden in AERIUS Calculator. Voor het aanmaken van een nieuw gebouw tekent u een gebouw in op de kaart of voert u de coördinaten van de hoekpunten in. Ook kunt u gegevens
van bestaande gebouwen importeren. Vervolgens koppelt u een emissiebron aan het gebouw en kiest u het toepassen van gebouwinvloed.

Om een gebouw aan te maken, klikt u in het tabblad 'Invoer' op 'Gebouwen'. U kiest voor 'Nieuw gebouw'. U kunt een gebouw ook importeren uit een eerdere berekening. Vervolgens geeft u het gebouw een naam. U tekent het gebouw in op de kaart. Een gebouw is altijd een vlakbron. U sluit het intekenen af met een dubbelklik. Automatisch verschijnen in het venster de lengte, breedte en oriëntatie van het gebouw. De gebouwhoogte vult u zelf in. Wanneer u klaar bent met het intekenen van een gebouw, klikt u op de knop 'Bewaar'.

Wanneer u een gebouw wilt koppelen, gaat u terug naar het tabblad 'Emissiebronnen'. We kiezen nu de puntbron dierhuisvesting die we eerder hebben aangemaakt. Wanneer u nog geen puntbron heeft aangemaakt, doet u dit eerst. Onder het tabblad 'Bronkenmerken' zet u vervolgens een vinkje bij 'Gebouwinvloed'. Er verschijnt een drop-downmenu. U selecteert hier het gebouw dat u wilt koppelen. AERIUS past nu automatisch gebouwinvloed toe in de berekening. Vergeet tot slot niet om op de knop 'Bewaar' te drukken.