2.2 Situatie

In deze video gaan we in op het aanmaken van een situatie in AERIUS Calculator. Het aanmaken van de situatie is de eerste actie die u uitvoert onder het tabblad 'Invoer'. Bij het aanmaken van een situatie geeft u als gebruiker een naam, het type situatie en het rekenjaar op. Daarnaast leggen we uit hoe u een situatie kunt toevoegen, dupliceren of verwijderen. Alle vensters zijn automatisch ingevuld. U kunt deze waar nodig aanpassen. Er is in AERIUS geen limiet op het aantal situaties dat kan worden aangemaakt of ingeladen.

Onder het kopje 'Naam' voert u de naam van de situatie in. Dit kan een zelfgekozen naam zijn die voor u herkenbaar is. Er staat nu 'Situatie 1'. Wij voeren de naam 'AERIUS cursus' in. Klik vervolgens op 'Bewaar'.

U kunt kiezen uit vier typen situaties, namelijk de beoogde situatie, referentiesituatie, salderingssituatie en tijdelijke situatie. U kunt wisselen tussen de typen situaties door te klikken op het pijltje. Er verschijnt dan een dropdownmenu.

Een beoogde situatie geldt in AERIUS als de aan te vragen oftewel de geplande situatie. Voor elke beoogde situatie voert Calculator automatisch een Projectberekening uit. Er wordt dan berekend wat het effect van de beoogde situatie op Natura 2000-gebieden binnen een straal van 25 kilometer is. Let op dat een beoogde situatie zowel tijdelijk als permanent kan zijn. Denk bij een tijdelijke beoogde situatie bijvoorbeeld aan de aanlegfase van een woningbouwproject. Voor deze activiteit wordt een vergunning gevraagd. Dit wordt in AERIUS gemodelleerd als een beoogde situatie. Een permanente beoogde situatie kan bijvoorbeeld de ingebruikname van een nieuw gerealiseerde stal zijn.

De referentiesituatie is bedoeld voor de situatie zoals die reeds vergund of aanwezig is. Van een planologisch plan is de huidige feitelijk aanwezige, planologisch legale situatie de referentiesituatie. Voor een activiteit of project maakt het verschil of u een activiteit start of wijzigt en of u reeds over een natuurvergunning of natuurtoestemming beschikt of niet. Op de website vindt u een pagina over het bepalen van de referentiesituatie. Een referentiesituatie wordt vaak gebruikt bij een verschilberekening. De depositie uit de referentiesituatie wordt dan van de beoogde situatie afgetrokken. Voor de referentiesituatie zelf is in AERIUS alleen het situatieresultaat beschikbaar. Voor vragen over het bepalen van de referentiesituatie verwijzen we u naar de website of het Landelijk Informatiepunt Stikstof en Natura 2000.

De salderingssituatie is bedoeld voor het opnemen van emissiebronnen die op een andere plek liggen dan de voorgenomen ontwikkeling zelf en waarmee gesaldeerd mag worden. Bij een salderingssituatie geeft de gebruiker altijd aan welke 'afroomfactor' gehanteerd moet worden: dit is het deel van de depositie dat niet beschikbaar is voor saldering. De berekende depositie in de salderingssituatie wordt automatisch 'afgeroomd' op basis van deze factor en het nettoresultaat wordt zichtbaar als situatieresultaat. De regels voor salderen verschillen per provincie. U vindt de actuele beleidsregels op de website.

Een tijdelijke situatie is primair bedoeld voor tussentijdse situaties. Daarmee wordt bedoeld: situaties die, in de tijd gezien, plaatsvinden tussen de referentiesituatie en de beoogde situatie. Voor een tijdelijke situatie kan geen PDF-bestand gegenereerd worden. U kunt een tijdelijke situatie wel exporteren als GML-bestand. Mocht u de resultaten van tijdelijke situaties toch willen inzien of meenemen in het PDF-bestand, dan kan dit alleen door er een beoogde situatie van te maken. Deze aanpassing geeft geen verschil in resultaten.

De keuze voor het rekenjaar is relevant voor de omvang van de berekende depositiebijdrage. Dat komt omdat er in sommige sectoren van uit wordt gegaan dat er met de tijd verschoning plaatsvindt. Dit is bijvoorbeeld het geval voor wegverkeer. Er wordt van uitgegaan dat voertuigen steeds schoner worden. Daarom wordt de emissiefactor per jaar aangepast. U ziet dat het huidige jaar automatisch wordt gekozen als rekenjaar. U kunt het rekenjaar aanpassen. Voor een beoogde situatie kiest u als rekenjaar het jaar waarin het grootste gedeelte van het maatgevende jaar ligt. Het maatgevende jaar zijn de twaalf aaneengesloten maanden waarin de depositie van uw project het hoogst is. Wanneer u een oude berekening importeert, kan het voorkomen dat het rekenjaar uit de originele berekeningen niet meer beschikbaar is. Automatisch wordt dan het oudste beschikbare rekenjaar gekozen. Er verschijnt dan een melding onder 'Waarschuwingen' in het importeerscherm. Wij kiezen nu voor het type 'Beoogde situatie' en rekenjaar 2024. Klik vervolgens op 'Bewaar' om de situatie op te slaan.