Meer informatie over de actualisatie van AERIUS Calculator en Connect op 1 oktober 2024

De nieuwe versie van AERIUS Calculator en Connect is vanaf 1 oktober 2024 beschikbaar. In versie 2024 zijn de recente inzichten uit wetgeving, metingen en wetenschappelijk onderzoek over de stikstofuitstoot en -neerslag verwerkt. Op deze manier wordt bij toestemmingverlening uitgegaan van actuele gegevens. 

Vanaf 1 oktober 2024 schrijft de Omgevingsregeling voor om AERIUS Calculator versie 2024 te gebruiken voor toestemmingverlening. Bij lopende procedures betekent dit meestal dat een nieuwe berekening moet worden uitgevoerd. De uitkomsten van een berekening met versie 2024 (de versie na 1 oktober) kunnen anders zijn dan bij berekeningen in de huidige versie.

Aanpassingen in AERIUS Calculator versie 2024

Bij de jaarlijkse actualisatie worden actuele gegevens over de uitstoot en neerslag van stikstof samen met recente wetenschappelijke inzichten verwerkt in de nieuwe versie van AERIUS. Gegevens en inzichten in bijvoorbeeld emissiebronnen, rekenmodellen en habitattypen of leefgebieden in natuurgebieden ontwikkelen zich voortdurend. Ook als gevolg van veranderende omstandigheden. Deze data komen van het RIVM en van kennisinstituten als TNO en de Universiteit Wageningen (WUR). 

Daarnaast wijzigen ieder jaar een aantal functies in AERIUS Calculator. Dit jaar gaat het om de volgende: 

Nieuwe manier van invoer dierhuisvesting

Bij het ingaan van de Omgevingswet begin dit jaar is ook de methode voor het berekenen van stalemissies aangepast. De Rav-codes zijn vervangen door de dierhuisvestingssystemen in bijlagen V en VI van de Omgevingsregeling. De invoer hiervan is in AERIUS Calculator aangepast.
Bij het importeren van een oude berekening met een Rav-code in AERIUS versie 2024, wordt dit bij de meeste Rav-codes omgezet naar het juiste dierhuisvestingssysteem. Het is echter niet voor iedere oude berekening mogelijk om de emissiefactoren volledig om te zetten. Dit geldt vooral voor het gebruik van aanvullende technieken. In deze situatie is bij het importeren een waarschuwing zichtbaar. Dit vraagt extra aandacht van gebruikers.

Wegverkeer uitgebreid met ‘koude start’

Uit onderzoek van TNO is gebleken dat de emissie van wegverkeer kort na het starten met een koude motor, veel hoger is dan de emissie tijdens het rijden. Dit wordt de ‘koude start’ genoemd. Vanaf versie 2024 dienen gebruikers in AERIUS Calculator de koude start in te voeren als losse bron naast het rijdende wegverkeer.  

Bij het importeren van oude bestanden met een bron wegverkeer, wordt deze bron automatisch omgezet naar een bron rijdend verkeer. Oude bestanden met een bron wegverkeer bevatten emissies als gevolg van zowel warme als koude motoren. Bij het importeren van deze bestanden in AERIUS 2024 dienen gebruikers hier dus zelf een eventuele koude start aan toe te voegen. Dit vraagt extra aandacht.

Rekenen op hersteldoelen

Verschillende provincies hebben voor een aantal natuurgebieden zogenoemde hersteldoelen vastgesteld. Dit zijn habitats die op dit moment in bepaalde delen van het gebied niet meer aanwezig zijn, maar waarvan het doel is om deze op dezelfde locatie terug te brengen. In AERIUS Calculator versie 2024 mogelijk om ook een berekening uit te voeren op deze hersteldoelen. Bij de rekenresultaten komt hiervoor een aparte weergaveoptie beschikbaar genaamd ‘hexagonen met hersteldoel’. Ook komt hiervoor een aparte pdf-bijlage beschikbaar.

Rond 1 oktober komt aanvullende documentatie beschikbaar die gebruikers ondersteunt bij het werken met de nieuwe functionaliteiten.

26 september: Online preview AERIUS Calculator 2024

Om gebruikers voor te bereiden op de aanstaande functionele wijzigingen organiseert het Landelijk Informatiepunt Stikstof en Natura 2000 samen met het AERIUS team van het RIVM op donderdag 26 september om 10.00 uur een online preview waarin de belangrijkste wijzigingen in Calculator worden gepresenteerd. Meer informatie over deze preview en hoe u kunt deelnemen, vindt u via deze link.

Meer informatie over de actualisatie van AERIUS vindt u vanaf 1 oktober op deze website. Met vragen kunt u terecht bij het Landelijk Informatiepunt